Ha a savót forrás közeli hőmérsékletre hevítjük, a hozzáadott citromsav hatására ez az anyag (albumin), pelyhes formában kicsapódik és a felszínen összegyűlik.
Egy szűrő segítségével könnyen leszedhetjük. Ezt nevezik "Zsendicének", ha tovább csepegtetjük "Orda" lesz belőle, ha ezt préseljük "Ordasajtot" készíthetünk belőle.
Állaga krémesebb, lágyabb, olyan mint a krémtúró, csak attól klasszisokkal finomabb, íze édeskés.
Olaszországban készült ordát, Ricotta néven ismerjük.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
10 l savó
10-12 gramm citromsav
A savót 86-92 fokra melegítem, beleszórom a citromsavat és jól elkeverem.
Lefedem és gyengén tüzelek alatta még kb.10 percig.
Amikor a tetején lévő fehérjét egyben el tudom húzni, és alatta zöldes áttetsző folyadék látható, elzárom a tűzet, egy szűrőbe merem az egészet.
Tetszés szerint kicsepegtetem, attól függően, milyen sűrűségűre szeretném.
A tej minőségétől függően 50-70 dkg orda készíthető ebből a mennyiségből.
Romlékony, hűtőszekrényben 3-5 napig tárolható. Sóval összekeverve, átgyúrva növelhető az eltarthatósága.
Felhasználása:
Használható sósan, édesen, tésztatöltelékekbe, tésztaszószokba, zöldfűszerekkel ízesített szendvics krémekbe, édes krémekbe, süteményekbe.
Erdélyben kedvelt étel az ordás palacsinta, amikor az ordát, apróra vágott kaporral és cukorral, vagy cukor nélkül összekeverik, és ezzel töltik meg a palacsintát.
Fahéjas orda almával |
Ordás derelye |
Szeretném megkérdezni, hogy hol lehet kapni a "tejoltót" ????Milyen boltban árulják?Köszönöm előre is
VálaszTörlésÉn az interneten vásárolom pl. itt https://hazisajtkeszites.hu/sajtbolt/alapanyag/tejolto-enzimek
TörlésÁllatgyógyászati patikában lehet kapni.
VálaszTörlésKöszönöm a hasznos információt.
Törlés